Brandstofbesparing: 5 handige tips om minder vaak te hoeven tanken

Woensdag 5 april 2023

Tanken... wie vindt dat tegenwoordig nog leuk? Die brandstofprijzen blijven maar stijgen en het ziet ernaar uit dat we binnenkort de € 2.00 per liter gaan aantikken (ongelood 95 E10). Maar maak je geen zorgen, we hebben vijf handige tips voor je waardoor je minder brandstof verbruikt en dus minder vaak naar het tankstation hoeft te gaan.

Tip 1: Schakel op tijd door Wist je dat je door op tijd door te schakelen flink wat brandstof kunt besparen? Voor benzineauto's is het ideale schakelmoment tussen de 2000 en 2500 toeren. Bij dieselauto's kun je zelfs al eerder doorschakelen, zo rond de 1500 en 2000 toeren. Rijd je in een automaat? Zet 'm dan in de 'eco'-stand.

Tip 2: Anticiperen is key Door goed vooruit te kijken en te anticiperen op het verkeer om je heen, kun je ook veel brandstof besparen. Kijk dus ver vooruit, zo'n 200 á 300 meter. Zie je een kruising, rotonde, scherpe bocht of verkeerslicht in de verte? Laat dan op tijd het gas los, schakel indien nodig terug en rem af op de motor. Soms kun je zelfs zonder te stoppen direct doorrijden. Wist je dat je bij remmen op de motor geen brandstof verbruikt?

Tip 3: Check je bandenspanning Rijden met zachte banden kost niet alleen meer brandstof, maar zorgt er ook voor dat je banden sneller slijten en dat het langer duurt voordat je tot stilstand komt. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Het is niet alleen goed voor het brandstofverbruik, maar ook voor je veiligheid.

Tip 4: Airco uitschakelen Een goed werkende airco is natuurlijk heerlijk, maar het is ook een grote energievreter in je auto. Gebruik de airco daarom alleen wanneer het echt nodig is. Een handige tip: rij eerst een paar minuten met de ramen open en schakel daarna pas de airco in. Op die manier hoeft de airco minder hard te werken en bespaar je brandstof.

Tip 5: Zorg voor goed onderhoud Een slecht onderhouden auto verbruikt onnodig veel brandstof. Zorg er dus voor dat je regelmatig onderhoud laat uitvoeren en eventuele reparaties op tijd laat doen. Een auto in goede conditie heeft bijvoorbeeld het juiste oliepeil. Het ideale niveau ligt tussen het minimum- en maximumstreepje op de peilstok. Je kunt dit gemakkelijk zelf controleren en indien nodig de olie zelf bijvullen.

Dus voordat je weer met tegenzin naar het tankstation rijdt, probeer deze tips eens uit. Je zult merken dat je langer kunt genieten van een volle tank en minder vaak hoeft te tanken.